Weekend erfgoed, kunst en cultuur

Logo_KIDM_vierkantHet tweede weekend van september is dé gelegenheid om te beleven hoe bijzonder het is wanneer erfgoed, muziek, theater, dans, film, kunst en cultuur elkaar ontmoeten op de Brabantse Wal. De monumentale panden, de smalle straatjes, oude pleintjes, prachtige landgoederen en landelijke omgeving vormen hiervoor een uniek decor.

 

Kunst en ambacht
Op 12 en 13 september is er in de vele monumenten van Bergen op Zoom, Halsteren, Woensdrecht en
Steenbergen van alles te beleven. Onder de naam Kunsten in de Monumenten vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassende toevoeging aan het evenement dat jong en oud aanspreekt. Het landelijke thema voor 2015 is ‘Kunst & ambacht’. Met dit thema staan dit weekend zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal.

Beleef Bergen op Zoom
Tijdens Kunsten in de Monumenten zijn er vele activiteiten: zo is er een ambachtenmarkt op de Grote Markt waar hedendaagse kunst vermengd wordt met soms eeuwenoude ambachten. Of een archeologische stadswandeling in het centrum van Bergen op Zoom. De kunstenaars van Arsis gebruiken het thema Kunst en ambacht voor hun kunstwerken oa in het Havenkwartier. Verhalen van de weervisserij hoor je in restaurant Visj. Verder zijn er rondleidingen in de Grebbe en vele activiteiten in Logo Kunst en ambacht 2015De Maagd en Het Markiezenhof. Bezoekers zijn bij veel particuliere monumentale woningen welkom. Kortom: de meest uiteenlopende kunstvormen brengen het prachtige erfgoed op de Brabantse Wal tot leven. Wethouder Arjan van der Weegen, portefeuillehouder cultureel erfgoed: “Erfgoed is en blijft van grote waarde voor onze samenleving. Tijdens Kunsten in de Monumenten voegen wij het element ‘kunst’ toe aan ons erfgoed. We verbinden daarmee als het ware kunst, cultuur, mens, monument en ambacht met elkaar.”

Halsteren, Woensdrecht, Steenbergen en nog veel meer
Er is nog zoveel meer te doen tijdens Kunsten in de monumenten. In Woensdrecht wordt de Boerendag georganiseerd met verschillende activiteiten voor jong en oud. Ook zijn de monumenten in de kernen van de gemeente Woensdrecht open voor bezichtiging. Een spraakmakend nieuw onderdeel is Powerhorse op Fort de Roovere (Halsteren). In Nieuw-Vossemeer is iedereen van harte welkom bij de molen met het Molenmuseum.

Landelijk opening 2015 in Bergen op Zoom
De Stichting Open Monumentendag heeft besloten dat de landelijke opening van de Open Logo OMD met rabo_2013Monumentendag dit jaar in Bergen op Zoom plaatsvindt. “Een hele eer”, aldus wethouder Ton Linssen met oa monumenten in zijn portefeuille. “Die dag kunnen we een deel van ons prachtige erfgoed laten

zien!” De landelijke opening vindt plaats op donderdag 10 september. Het wordt een bijzondere dag, speciaal voor genodigden. “Maar”, benadrukt Linssen, “we vinden het belangrijk dat het programma voor de besloten dag ook in het weekend is te beleven voor onze bezoekers. En dat is gelukt.”

Kijk voor het volledige en meest actuele programma op www.kunstenindemonumenten.nl en op facebook.com/kunstenindemonumenten.

 

poster kunst ambacht jpg

 

Bron: gemeente Bergen op Zoom

You may also like...