Molen ‘De Twee Vrienden’ energieneutraal

BERGEN OP ZOOM – Molen ‘De Twee Vrienden’ werd, als eerste energieneutraal gemeentelijk gebouw in Bergen op Zoom, op de West-Brabantse Molendag geopend door wethouder Yvonne Kammeijer.

De afgelopen maanden is er door vrijwilligers Ab en Jaap, twee vrijwilligers van de molen, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom, hard gewerkt om de zonnecollectoren en de bijbehorende installatie aan te sluiten. Nu de installatie voltooid is en in bedrijf, is deze molen aan de Oude Huijbergsebaan volledig energieneutraal. Het eerste energieneutraal gemeentelijk gebouw in Bergen op Zoom.

Molenaar Ab de Laater legde uit dat de molen, door de op het bijgebouwtje naast de molen geplaatste zonnecollectoren, nu volledig onafhankelijk is van het elektriciteitsnet. De door de zonnecollectoren opgewekte elektriciteit wordt onder andere gebruikt om ’s avonds en ’s nachts de molen aan de buitenzijde te verlichten.

De molenaar noemde zijn molen dan ook een voorbeeld voor andere gemeentepanden, die op deze manier ook energieneutraal kunnen worden gemaakt.

Evenals meerdere molens in West-Brabant was ook De Twee Vrienden tot vijf uur ’s middags te bezichtigen voor het publiek. Tijdens deze West-Brabantse Molendag was er ook gelegenheid om verschillende in deze molen gemalen meel en bakproducten te kopen, zoals ambachtelijke pannenkoeken.

Foto’s en informatie: Dick van Hoolwerff

You may also like...