Onthulling pronkstuk Gevangenpoort bij begin Nationale Museumweek

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagmiddag werd in de Gevangenpoort het nieuwe pronkstuk, een achttiende eeuws kinderjasje onthuld.  Gedurende de Nationale Museumweek (16 tot 24 april) is het jasje voor het eerst voor het publiek te bewonderen.

2016-04-15_BoZ_JakjeGevangenpoort

Het thema van de museumweek is ‘ons echte goud’, een pronkstuk van de deelnemende musea krijgt dan extra aandacht en het pronkstuk van de Gevangenpoort is dit jaar zeker het kinderjasje, gemaakt van wol en linnen. Mogelijk is het ooit gedragen door een van de kinderen van de cipier die met zijn gezin in de Gevangenpoort woonde.

Het jasje is verschillende keren opgelapt en uiteindelijk werd het gebruikt om er een hinderlijk tochtgat mee te dichten. Daar werd het in de twintigste eeuw, tijdens onderhoudswerkzaamheden gevonden. Het jasje is nu te bewonderen in de Poort en wordt bewaard in een negentiende-eeuwse dekenkist, die is omgebouwd als luchtdichte vitrine.

Nationale Museumweek
Van 16 tot en met 24 april 2016 is het Nationale Museumweek, dan worden de museale collecties van de deelnemende musea extra in het zonnetje gezet. Als sinds 1981 organiseert de Nederlandse Museumvereniging de Nationale Museumweek. Het thema is ‘Ons echte goud’, de bezoeker wordt verrast, geconfronteerd en geïnspireerd met kunst en erfgoed, met de museumschatten, het ‘echte goud’ van Nederland.

Gevangenpoort
Het oudste monument van Bergen op Zoom (1350) is sinds september 2015 weer open voor het publiek! Na een grondige restauratie, herinrichting van het interieur en de inrichting van een tentoonstelling is er van alles te zien en te beleven voor jong en oud.

Laat je verrassen door de vele verhalen over het gebouw en haar bewoners. Deskundige gidsen geven rondleidingen in de Poort, wat maakten de gevangenen destijds mee in hun cellen, hoe leefden de cipier? De Gevangenpoort is een buitenpost van museum het Markiezenhof. Onderin het gebouw is een educatieve Escape Room die ook in het teken staat van de verhalen van de Poort.

Bron: CKB / De Maagd / Het Markiezenhof

You may also like...