Intuïtief Beeldhouwen in Calfven

CALFVEN – In een ruime groene tuin met atelier en overdekte werkplek geeft Jeanny Ritzen onder de titel ‘Kunst, Budo en Bewustzijn’ een aantal dagen in de week workshops Intuïtief Beeldhouwen.

Jeanny is een veelzijdig kunstenares. Naast beeldhouwen schildert ze, is ze Yoga docente en heeft de opleiding voor Shiatsu massage gevolgd. Wat deze verschillende activiteiten verbindt is de gedachte die er achter zit. De bewustwording van jezelf, je emoties en je omgeving. Hoewel er bij het bewerken van steen gebruik gemaakt wordt van allerhande gereedschappen is ook het beeldhouwen in deze vorm geen ‘technische’ activiteit maar veel meer een gevoelsmatig vorm geven aan de steen.

Bij het begin van een workshop kiest de deelnemer uit een aantal stukken steen een brok steen die hij of zij het meest aanspreekt.
Die steen wordt dan bekeken en bevoeld om de structuur te vinden en een idee te krijgen hoe te beginnen met bewerken om de ruwe harde steen uiteindelijk te veranderen in iets moois.
Met vijlen en beitels in allerlei vormen en maten, schuurpapier en soms elektrisch gereedschap wordt de steen gevormd, geschuurd en gepolijst totdat er het object ontstaan is waar de maker tevreden mee is.


Gedurende dit proces kijkt Jeanny mee en geeft zo nodig aanwijzingen hoe het beste met het materiaal en het gereedschap gewerkt kan worden. Haar manier van werken is, het de mensen zelf laten doen maar helpen als iemand vastzit. De vorm van het kunstwerk wordt uiteindelijke voor een groot deel bepaald door de keuze van het stuk steen en daarnaast door de creatieve en gevoelsmatige invulling van de beeldhouwer.

Een workshop bestaat uit een aantal dagdelen en de workshops worden door een wisselende groep deelnemers gevolgd. Soms zijn er twee en soms zijn er wel zes deelnemers aan het werk in de mooie groene tuin van Jeanny en haar partner. Tussendoor wordt er aan een grote tafel in de tuin koffie en thee gedronken.

De reden die mensen hebben om deel te nemen aan zo’n workshop zijn heel verschillend.

Anneke vond het intuïtief beeldhouwen een manier om de drukte van het dagelijks leven van zich af te schudden en zichzelf een beetje af te remmen. “Je moet jezelf gunnen om er langer over te doen, het gaat er om te genieten van waar je mee bezig bent“.

Een andere deelneemster is al jaren aan het revalideren na een zeer ernstig ongeluk. Omdat door de gevolgen van het ongeluk andere bezigheden zoals bijvoorbeeld tennis maar ook knutselen en tekenen fysiek niet meer mogelijk zijn, is het intuïtief beeldhouwen een bezigheid die ze wel aankan en waar ze haar emoties kwijt kan en een moment voor zichzelf in kan vinden.

Francis, een andere deelneemster aan de workshops, zocht een gezellige bezigheid nadat ze alleen was komen te staan en beleeft gewoon veel plezier aan het maken van iets moois uit een ruw stuk steen en van de rust die daarvan uitgaat.

Wat ook de motivatie van de deelnemers is, Jeanny’s enthousiasme en kundigheid zorgen er voor dat alle deelnemers met veel plezier aan de workshop meedoen.

Jeanny stelt wel heel duidelijk dat het intuïtief beeldhouwen beslist geen hobbyclub is maar dat de emotionele kant, het bewustzijn en de emotie een heel belangrijke rol spelen.

De bedoeling is dat mensen dichter bij zichzelf komen en daarom heeft iedereen gedurende de workshop ook een eigen aparte werkplek in de tuin, of als het regent, onder de overkapping. Onder de koffie wordt er gezellig gepraat, maar onder het beeldhouwen is iedereen geconcentreerd met het bewerken van zijn eigen object bezig. Zoals Jeanny het zelf verwoordt, “het is emotie, je praat met je ziel“.

Jeanny met één van haar beeldhouwwerken en één van haar schilderijen

Meer informatie zoals tijden en prijzen is te vinden op de website www.jeannyritzen.com.

You may also like...