HKK Het Zuidkwartier 40 jaar

Datum: 9 april 2017

Tijd: 13:30 - 16:30 uur

Locatie: Museum Den Aanwas Aanwas 29 4641 JE Ossendrecht

Ossendrecht

Vanaf 9 april zijn Museum Den Aanwas en de thematentoonstelling op elke tweede en vierde zondag van de maand tussen 13:30 en 16:30 uur te zien, tot en met de maand oktober.
De toegang is gratis, zowel voor leden als voor niet-leden. Daarnaast kan de tentoonstelling door groepen bezocht worden op afspraak.

Omdat Heemkundekring Het Zuidkwartier 40 jaar bestaat, staat de viering van dit jubileum het hele jaar 2017 bij die vereniging centraal. Zo ook in de thematentoonstelling, die altijd wordt gehouden in de unit achter het museum.

Fotogroep Zuidwesthoek
De Fotogroep Zuidwesthoek, een groep enthousiaste en deskundige fotografen, bood vorig jaar spontaan aan om deze tentoonstelling te organiseren.

Geheel volgens de wens van het bestuur van de Heemkundekring heeft de Fotogroep niet zozeer het verleden als wel de huidige activiteiten van de jubilerende vereniging in beeld gebracht. En die zijn veelvuldig. Als u alleen al bedenkt wat er zoal komt kijken om drie keer per jaar de Tijding, de kroniek van de Heemkundekring, bij de leden te krijgen. De auteurs, de redactie, de opmaak, het drukken, de verdeling, de bezorging. Daar komt heel wat vrijwilligerswerk bij kijken. En wat te denken van Museum Den Aanwas te Ossendrecht en het Heemhuisje in Hoogerheide.

Werkgroepen
Daarnaast kent Heemkundekring Het Zuidkwartier veel actieve werkgroepen. We noemen bijvoorbeeld de werkgroep Fotografie, die verleden en heden van Woensdrecht, Hoogerheide, Ossendrecht en Putte vastlegt, bewaart en beheert. Een bijna onuitputtelijke bron van informatie voor veel mensen en organisaties.
De werkgroep Documentatie beheert de archieven van de vereniging. Onlangs was de werkgroep nog positief in het nieuws vanwege de aantrekkelijke informatiehoek die zij heeft gecreëerd in de bibliotheek te Hoogerheide.
De werkgroep Dialecten bestudeert de verschillende dialecten die werden en worden gesproken in het Zuidkwartier. De groep heeft al een woordenboek en een spreukenboek uitgebracht en werkt nu aan een verhalenboek.
Zo zijn er nog vele andere werkgroepen actief, zoals de werkgroepen Oude handwerken, Archeologie, Evenementen, Genealogie, ’t Kwartier/heemtuin en Toponymie.