Insect uit 1937 duikt op in Ossendrecht

OSSENDRECHT – Onderzoekers van de Vereniging voor Veldbiologie hebben gevlekte platte waterwantsen aangetroffen in een waterwingebied in Ossendrecht. In totaal hebben ze 53 soorten insecten waargenomen, waaronder 8 zeer zeldzame soorten voor Nederland, die met uitsterving bedreigd worden.

20160527-insect
Onderzoekers van de Vereniging voor Veldbiologie | Foto: Evides

Dat meldt waterbedrijf Evides vrijdag. Het bedrijf laat de werkgroep veldbiologen zes vennen onderzoeken. De vennen verdwenen lange tijd geleden, door bijvoorbeeld de aanplant van bomen, en zijn in 2007, 2010 of 2014 hersteld.

Wants uit 1937
De onderzoekers troffen bij een ven gevlekte platte waterwantsen aan. Dit is een zeer zeldzaam insect, dat volgens de biologen in ons land alleen voorkomt op enkele locaties in het Utrechts-Hollands plassengebied. In Noord-Brabant is deze soort alleen in het verleden aangetroffen; de laatst vermelde Brabantse vondst dateert van 1937.

Veenmol en loopkever
Bij een ander ven is de ondergronds levende veenmol aangetroffen, een van grootste sprinkhaanachtigen in Europa die tot 5 cm groot kan worden. Ook de bijzonder fraaie goudrandschallebijter, een grote loopkever (13-18 mm), is een zeldzame verschijning die in twee van de vennen leeft. Evides concludeert dat deze eerste onderzoeksresultaten te danken zijn aan de door Evides georganiseerde herstelwerkzaamheden.

Veenmol:

 

You may also like...