Museum Den Aanwas bewaart het erfgoed en de cultuur van Woensdrecht

OSSENDRECHT – Museum Den Aanwas is al jaren een begrip in de gemeente Woensdrecht. Als Streekmuseum en onderdeel van de Heemkundekring Het Zuidkwartier is het een blik op de historie van de gemeente Woensdrecht.

2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_001
Museum Den Aanwas in Ossendrecht

Het museum is gevestigd in een woonhuis uit 1742, oorspronkelijk bewoond door de familie Mattheeussens. Nadat het niet meer als woonhuis gebruikt werd, is het een tijd gebruikt om Turkse gastarbeiders onderdak te bieden.

Uiteindelijk waren er plannen om dit pand af te breken maar omdat het een beschermd monument is mocht dat niet. Toen de Heemkundekring ter ore kwam dat er een nieuwe bestemming voor dit pand gezocht werd, is besloten om het te kopen en in te richten als museum.

2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_002

Met de viering van 800 jaar Ossendrecht in 1987 was het museum, toen nog midden in de verbouwing tot wat het nu is, voor het eerst geopend voor het publiek. Hierna is er eerst nog geruime tijd hard aan gewerkt, onder andere met hulp van de werkvoorziening.

Bij de officiële opening van het museum speelde de toen net opgerichte volksmuziekgroep De Glacis op de zolder van het museum, de zolder die nu als dorpsplein met oude ambachten ingericht is. Bijzonder is, dat alle inventaris van het museum afkomstig is uit giften van mensen uit de streek. Er worden ook nog steeds interessante objecten aangeboden aan het museum.

Het museum zoals het er heden ten dage bij staat, is een schitterende weergave van het leven in de tijd dat het als woonhuis in gebruik was, in de 18e eeuw. Met een authentiek ingerichte stijlkamer, een originele keuken, compleet met brood op tafel en een stamineeke (de benaming van een kroegje of café zoals in de 18e eeuw gebruikt werd) waar bezoekers een kopje koffie of thee kunnen drinken.

Op de zolder is een dorpsplein opgebouwd met geveltjes van bedrijfjes met oude ambachten zoals bijvoorbeeld een hoefsmid. In sommige van de geveltjes zijn authentieke vensters met glas uit oude panden gebruikt. In het keldergewelf van Den Aanwas is een verzameling archeologische vondsten uit de streek te bewonderen.

2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_003
De smederij op de zolder van Den Aanwas
2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_005
Een stukje van het dorpsplein op de zolder

In de oude woonkamer van het pand is ook veel te vinden over de geschiedenis van de nog niet zo lang geleden heilig verklaarde, uit Ossendrecht afkomstige, Zuster Marie Adolphine en over het bijzondere, maar tragische, levensverhaal van ‘prinses’ Paulientje.

2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_007
Franka Stoutjesdijk
2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_006
Cor Cleeren

Het dagelijks beheer van het museum en het ontvangen van groepen gasten wordt gedaan door Franka Stoutjesdijk en Cor Cleeren, twee enthousiaste vrijwilligers van de Heemkundekring. Verder zijn er nog een tiental vrijwilligers die als suppoost meewerken en een aantal vrijwilligers die bij het onderhoud helpen.

Toch vertelde Cor, dat hij er graag wat meer vrijwilligers bij zou hebben. Natuurlijk voor de hand- en spandiensten als poetsen van koper en ander onderhoud, maar vooral om de kennis over het verleden van de streek en van het museum door te geven. Door de vergrijzing is er behoefte aan (jongere) vrijwilligers die zich voor het verleden van de streek interesseren en dit bij Den Aanwas op willen pakken.

Het museum Den Aanwas is van April tot en met oktober op de 2e en 4e zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 geopend. Op deze dagen is de toegang gratis. het adres is Aanwas 29 in Ossendrecht.

Kijk voor meer informatie op de website van Heemkundekring Het Zuidkwartier.

2016-12-20_Oss_Den_Aanwas_004
Uitzicht over de polder vanuit het zolderraam

You may also like...