Opening Bravis Oncologie Centrum en ZRTI vestiging in Roosendaal

ROOSENDAAL – Donderdagmiddag werd met een unieke actie het nieuwe Bravis Oncologie Centrum en de ZRTI vestiging in Roosendaal geopend.

2016-10-20_Roo_ZWRI_001

Voor de ingang van het Bravis Oncologie Centrum en Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Roosendaal was een grote tent neergezet waar de honderden genodigden en belangstellenden werden ontvangen.

2016-10-20_Roo_ZWRI_003

2016-10-20_Roo_ZWRI_002
Gerard Groenendijk

Rond drie uur hadden alle bezoekers een kopje koffie of thee gehad en heette zorgmanager oncologie Gerard Groenendijk iedereen welkom en introduceerde Hans Ensing, een van de bestuurders van het Bravis Ziekenhuis.

Hans Ensing noemde het belang van het Bravis Oncologie Centrum en ZRTI in Roosendaal voor de fusie tussen het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Door de samenwerking tussen deze twee ziekenhuizen die nu twee vestigingen van het Bravis ziekenhuis zijn, kon hier dit centrum gevestigd worden. Nu kunnen op één plek zowel bestraling als chemo therapie en andere behandelingen geboden kunnen worden en kunnen behandelingen en spreekuren op elkaar afgestemd worden.

2016-10-20_Roo_ZWRI_004
Hans Ensing

Door de behandelingen op één plaats te concentreren hoeven patienten minder van hot naar her te reizen zodat de behandeling minder belastend is. Ook zijn de lijnen tussen de diverse specialisten en hulpverleners veel korter. In het nieuwe centrum krijgen patienten ook een lifecoach. Kanker is meer dan ‘alleen maar een ziekte’ die medisch behandeld wordt maar heeft veel invloed op het leven van de patient en zijn of haar omgeving. De lifecoach kan hier ondersteuning in geven.

Tanja Snijders, bestuurder van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut, benadrukte dat door de vestiging in Roosendaal, patienten uit West-Brabant, Tholen en het oosten van Zuid-Beveland niet meer helemaal naar Vlissingen hoeven voor bestraling, maar veel dichter bij huis terecht kunnen. Maar ook de menselijk manier waarop de patient en benaderd worden is belangrijk.
Zo schreef een patiente dat ze niet alleen be-straling had gehad maar ook de ‘positieve straling’ van de zorgverleners.
Naast het menselijke aspect is er ook nog een groot financieel voordeel van de vestiging dichter bij de patienten. De verzekeringsmaatschappijen verwachten een miljoen minder aan reiskostenvergoedingen uit te hoeven keren door de verkorte reisafstand.

Na haar toespraak bood Tanja Snijders een kunstwerk met de titel ‘Samen Sterk’ aan voor het Bravis Oncologie Centrum.

2016-10-20_Roo_ZWRI_005
Tanja Snijders overhandigd het kunstwerk

Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Han Polman noemde het ZRTI een prima Zeeuws exportproduct dat in Zeeland al vijfendertig jaar succesvol patiënten behandeld. Om dit te benadrukken bood hij het nieuwe centrum een grote Zeeuwse vlag aan.

2016-10-20_Roo_ZWRI_007

Natuurlijk kon Brabant niet achterblijven dus kwam Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk, na zijn toespraak met een, misschien nog grotere, Brabantse vlag voor het nieuwe centrum. In zijn toespraak noemde hij ook de technologische ontwikkelingen die de kans op genezing bij kanker steeds groter maken maar benadrukte dat het niet om de technologie maar om de mensen gaat.

2016-10-20_Roo_ZWRI_009

Na alle toespraken was het tijd voor de ‘echte’ opening. Waar bij veel openingen een lint doorgeknipt werd, ging het hier anders. Er werd wel geknipt, maar geen lint. Vier dames uit van het Bravis en het ZRTI, Loes, Daniëlle, Laura en Sanne, hadden hun haar heel lang laten groeien en doneerden het nu aan de Nederlandse Haar Stichting.

2016-10-20_Roo_ZWRI_010
v.l.n.r. Loes, Daniëlle, Laura en Sanne

De Haarstichting zamelt haardonaties in. Van deze haardonaties worden haarwerken gemaakt, die kosteloos worden aangeboden aan financieel minder bedeelde vrouwen die hun eigen haar verloren zijn door bijvoorbeeld de behandeling tegen borstkanker.

De dames gingen twee aan twee op het podium zitten en de beide Commissarissen van de Koning, Han Polman en Wim van de Donk knipten allebei van twee dames de lange vlechten af en overhandigden deze aan Edwin van Wooning, de directeur van de Nederlandse Haar Stichting.

2016-10-20_Roo_ZWRI_012

2016-10-20_Roo_ZWRI_013

2016-10-20_Roo_ZWRI_014

Na het ‘doorknippen van de vlechten’ was de officiële opening een feit. Een deel van de genodigden ging daarna naar een symposium terwijl de andere gasten de gelegenheid kregen om het Oncologie Centrum en de ZRTI vestiging te bezichtigen.

2016-10-20_Roo_ZWRI_015
Het Bravis Oncologie Centrum
2016-10-20_Roo_ZWRI_016
Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut, vestiging Roosendaal

Op 1 november moeten het Oncologie Centrum en het ZRTI in Roosendaal operationeel worden en op 3 en 4 november worden de eerste dagbehandelingen gestart. Op 7 november zullen de eerste spreekuren in het nieuwe centrum plaatsvinden.

2016-10-20_Roo_ZWRI_017
Het haar van de vier dames werd na afloop van de opening door professionele kappers in model geknipt

 

You may also like...