Gemeente Bergen op Zoom heeft een wereldprimeur met de elektrische scanauto

BERGEN OP ZOOM – Woensdagmiddag ontvingen burgemeester Frank Petter en wethouder Yvonne Kammeijer de sleutels van eerste volledig elektrische en emissieloze scanauto voor parkeerbeheer.

Deze handhavings- en toezicht scanauto, afgekort HTS-auto, gaat het handmatige productiewerk van de parkeerbeheerders overnemen. De nieuwe scanauto is een Renault ZOE in combinatie met het ScanGenius Scansysteem van ARVOO Imaging Products BV.

Innovatie

Burgemeester Petter: “We hebben bewust voor deze HTS-auto gekozen, omdat we hem niet alleen voor parkeerhandhaving gaan gebruiken. De HTS-auto wordt veel breder ingezet.
Naast de inzet voor de handhaving bij betaald- en vergunningenparkeren en tegen tout parkeren kan de scanauto ook ingezet worden voor milieuhandhaving, toezicht en signalering in de openbare ruimte en parkeeronderzoek (parkeerdruk, duur en motiefmetingen). Ook worden de mogelijkheden onderzocht om de scanauto breder in de regio in te zetten.

Om al deze taken te kunnen uitvoeren waren er wel de nodige innovaties nodig. Parkeerbeheer Bergen op Zoom heeft de leveranciers dan ook uitgedaagd om de scanauto technisch verder te innoveren, zodat de scanauto voor meerdere doeleinden tegelijk gebruikt kan worden.

De grootste uitdaging lag bij de stroomvoorziening van het, op het dak van de auto en achterin de auto gemonteerde, ScanGenius scansysteem.
Normaal wordt het scansysteem gewoon aangesloten op de stroomvoorziening van de auto. Dat was bij deze volledig elektrische auto geen optie omdat dit te veel stroom zou gebruiken en daardoor de actieradius van de auto te veel zou beperken. Voor deze auto is daarom in de kofferbak een speciaal hiervoor ontwikkeld accusysteem geplaatst.

Al deze innovaties gaan wij testen en indien mogelijk direct toepassen”, aldus Petter. “Deze innovaties maken het mogelijk om de toezicht en handhaving zeer efficiënt uit te voeren. Hierdoor komt tijd vrij voor de brede kwaliteitshandhaving, zoals milieuhandhaving, vandalisme en evenementen. Hiervoor is immer de fysieke aanwezigheid van een handhaver noodzakelijk.”

Duurzaamheid

Wethouder Yvonne Kammeijer vertelde over de duurzaamheid van deze oplossing: “Het was een uitdaging omdat wat we voor ogen hadden nog niet bestond. De gemeente heeft Parkeerbeheer Bergen op Zoom gevraagd om met een duurzame oplossing te komen. Parkeerbeheer heeft met de leveranciers gekeken naar de mogelijkheden voor een volledig elektrische en emissieloze auto. En dat is gelukt“.

You may also like...