Genomineerden erfgoedprijs Bergen op Zoom bekend

BERGEN OP ZOOM – Gemeente Bergen op Zoom heeft begin tweede kwartaal een lokale erfgoedprijs ingesteld. Er zijn acht inzendingen binnengekomen voor deze erfgoedprijs waarvan er vier zijn genomineerd.

2016-07-06_BoZ_Gertrudiskerk

In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die als gemeente waren opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten.

Door het instellen van deze prijs wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. Voor deze erfgoedprijs zijn er acht inzendingen ontvangen.

Ik vind 8 inzendingen een mooi aantal voor de eerste keer. En alle 8 de inzendingen zijn echt van goede kwaliteit! Ik wil alle 8 initiatiefnemers dan ook hartelijk bedanken voor hun inzending”, zegt wethouder Arjan van der Weegen, met onder andere cultuur en erfgoed in zijn portefeuille.

De vier genomineerde inzendingen zijn;
Gedenksteen Gertrudiskerk
Het initiatief voor de gedenksteen in de Gertrudiskerk is afkomstig van de werkgroep Gertrudiskerk van de Stichting Bezichtiging Monumenten. Het idee hierachter sprak de jury erg aan. Een aantal gidsen besloten naast het dagelijks gidswerk in de kerk ook nog iets toe te voegen aan de Gertrudiskerk. Een `vergeten` gedenksteen die niet alleen de herinnering hoog moet houden maar ook op de manier dat het de gidsen is gelukt dit financieel voor elkaar te krijgen. Daarop volgend met de nodige terechte allure bij de onthulling. Een meerwaarde voor de kerk die met het publiek gedeeld kan worden.

Lievevrouwestraat 38
Het rijksmonument Lievevrouwestraat 38 heeft lang in de steigers gestaan waarbij iedere passant kon zien dat er iets bijzonders aan de hand was. De voorgevel van het pand werd heel voorzichtig en met de nodige deskundigheid langzaam maar zeker van verschillende `jasjes` ontdaan om uiteindelijk de oude oorspronkelijke gevel te laten zien. De vele bouwsporen in de gevel werden waar nodig hersteld en toont nu nog steeds een verhaal waar mening voorbijganger voor blijft staan. Het proces om er te komen was al een verhaal op zich zelf maar de opbouw van de gevel zoals we hem nu zien is de ontknoping van jaren verbouwen, herstellen en onttrekken aan het zicht. Een gevel uit de vergetelheid is weer zichtbaar en het verhaal is zichtbaar voor het publiek.

Rogier, Nerincx & Richter  aan de Wattweg
Het slooprijpe gebouw aan de Wattweg wat dienst deed als kantoor van gieterij Rogier, Nerincx & Richter is het onderwerp van deze inzending. Het roemruchte verleden van de vele gieterijen in Bergen op Zoom wordt met dit gebouw belichaamd. Dat het gebouw er nog staat mag een wonder genoemd worden. In eerste instantie omdat het pand is aangewezen als gemeentelijk monument maar toch als verloren beschouwd moest worden als er in tweede instantie geen initiatiefnemers waren op gestaan om het pand te redden van de ondergang. Een samenspel van krachten maar bovenal van de huidige eigenaar heeft er toe geleid dat er nu een goedgekeurd restauratieplan op tafel ligt en gestart is met de werkzaamheden voor behoud.

´t Ketrientje/Huize Catharina
Het burgerinitiatief dat ondersteund wordt door de Vereniging Binnenstad, Stichting Stadsherstel, Stichting Bezichtiging Monumenten en de Stadshuiskamer is opvallend te noemen omdat het ingebrachte initiatief de grootste herbestemmingopgave is van de binnenstad. Het collectief heeft zich terdege verdiept in de probleemopgave die hier ligt, is op zoek gegaan naar oplossingen en heeft deze naar eigen zeggen ook gevonden. Het spreekt de jury aan dat het collectief deze probleemopgave heeft durven oppakken. Dit zegt iets over de daadkracht en het doorzettingsvermogen van het collectief en daarnaast over het innovatief bekijken van de opgave.

De inzenders zullen op vrijdag 15 juli de jury bestaande uit Arjan van der Weegen, Kees Rouw (voorzitter Welstandsmonumentencommissie) en Eric Goossens (voorzitter cultuurhistorische organisaties) moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 9 september, tijdens de start van Kunsten in de Monumenten, de winnaar bekend gemaakt.

De niet genomineerde inschrijvingen waren;
Hoogstraat 15
De restauratie van het rijksmonument Hoogstraat 15 is een voorbeeld restauratie waarbij op een deskundige manier het plan van aanpak werd doorgevoerd. Wat niet nodig is blijft al dan niet hersteld in stand en voorzien van de oorspronkelijke afwerkingen. Een van de grootste woonhuis monumenten van de stad compleet met koetshuis en grote tuin is op deze manier aangepakt.
Desondanks geen nominatie voor deze aanmelding. Waarbij de jury gelijk opgemerkt, dat als er een prijs was voor puur restauratie dit van andere orde was. Immers om in aanmerking te komen voor een nominatie is de mate van publieksbereik ook een criteria wat bij deze inzending in te minimale vorm wordt aangetroffen.

Knuppel en Knots
Een origineel voorstel werd ontvangen van Wouter Goudswaard. Het viel gelijk op omdat het anders is dan de andere inzendingen. Knuppel & Knots, twee wildemannen uit het verleden die het nieuws van nu vertellen. Dat gebeurt in de vorm van korte maar krachtige strips. Met de nodige humor. De boodschap blijft dus hangen en het tovert een glimlach op je gezicht. De jury waardeert het dat Wouter al met de uitvoering begonnen is en ziet zeker kansen om Knuppel & Knots in de toekomst op meerdere plaatsen terug te zien. Toch is dit project voor nu niet genomineerd voor de lokale erfgoedprijs. De doorslag gaf het feit dat het alleen gericht op zenden is.

2016-07-06_BoZ_Gevangenpoort
Gevangenpoort
De inzending van de Gevangenpoort is er een, waar gezamenlijk de basis is gelegd voor het op een innovatieve manier herbestemmen van een monument. Vele hebben hier aan meegewerkt om het een succes te laten worden. Het is dan ook bijna logisch dat de `poort` is ingediend om mee te dingen naar de plaatselijke Erfgoedprijs. De gemeente is vereerd dat zij door Vereniging Binnenstad naar voren wordt geschoven om mee te dingen voor de prijs. Helaas is de jury na weloverwogen beraad van mening dat de `gemeente`als uitschrijver van de prijs niet in aanmerking mag komen voor de prijs. Daarom is besloten, hoe bijzonder de inzending ook is waarbij materieel en immaterieel erfgoed in elkaar overgaan, uit te sluiten van verdere deelname.

In het heden naar het verleden
Een verrassend voorstel als het gaat om meedingen voor de Lokale Erfgoedprijs. Het ingediende voorstel van Angeliena Huis heet ‘In het heden naar het verleden’. De bedoeling van dit plan is om kennis en beleving over erfgoed dmv poezie over te brengen op de jeugd. Wat een leuke manier om zo het verleden aan de jeugd te koppelen. Angeliena wil daarnaast haar gedichtenbundel vergezellen van illustraties van de kinderen, zodat ze iets tastbaars mee naar huis kunnen nemen. Iets leerzaams. Iets wat ze kunnen delen. Krachtig van dit voorstel is het interactieve gedeelte, en dan helemaal de combinatie jeugd en verleden. Een start met de daadwerkelijke uitvoering van het project ontbreekt echter. De jury hoopt dat het Angeliena lukt om komend jaar een stap verder met haar plan te komen en nodigt haar dan uit om opnieuw mee te doen met de erfgoedprijs.

Bron: Gemeente Bergen op Zoom

You may also like...