15 Bodypainters strijden om de publieksprijs op de Lentefeesten

HOOGERHEIDE – Voor het eerst zal er dit jaar, tijdens de jaarlijkse Lentefeesten, een bodypaintwedstrijd gehouden worden met als thema ‘Spring in the 50’s & 60’s’.

Kunstenaar Richard, model Natalie en organisatrice Naomi

Op het kerkplein in een grote tent zullen vijftien professionele bodypainters hun model beschilderen rond het thema ‘Spring in the 50’s & 60’s’ waarna rond vier uur ’s middags de publieksprijs van €150,- voor het mooist gepainte model zal worden uitgereikt.

Organisatie

Deze bijzondere wedstrijd wordt op verzoek van Winkelhart Hoogerheide georganiseerd door Naomi de Rooij van Naomi4colors in samenwerking met SchimnkenGrime. Behalve de vijftien bodypainters zijn er in of bij de tent ook drie professionele schminkers aanwezig, waar kinderen zich gratis kunnen laten schminken.

Organisatrice van dit bodypaint evenement, Naomi de Rooij uit Rijen, is begonnen met schminken van kinderen en werd daar zo enthousiast over dat ze er meer mee wilde gaan doen. Ze is de  webwinkel Naomi4colors met schmink artikelen begonnen, schminkt kinderen en volwassenen tijdens evenementen en geeft diverse schmink-workshops en cursussen.

Via het een kwam het ander en na verloop van tijd volgde Naomi eens een bodypaint workshop, werd ook hier enthousiast over en heeft toen ook bodypaint en bellypaint aan haar repertoire toegevoegd.

Toen ze door Winkelhart Hoogerheide dan ook gevraagd werd om een bodypaint evenement te organiseren op de Lentefeesten heeft ze de handen uit de mouwen gestoken en is aan het organiseren geslagen. Uiteindelijk heeft ze vijftien bodypainters met hun modellen bereid gevonden om hun kunst in een grote tent op de Lentefeesten te laten zien.

De bodypainter

Eén van de vijftien bodypainters waarvan de kunst op de Lentefeesten te bewonderen zal zijn is Richard van der Laan. Richard is van beroep mechanisch constructeur maar zijn passie is het bodypaint, met als specialiteit specialeffects.

Via het schminken van gezichten en een demo-avond bodypaint die hij bijwoonde, ontstond ook bij hem de passie voor het bodypainten en gezien zijn technische achtergrond bleef het niet bij alleen verf maar ging hij ook bizarre hoofddeksels, pruiken en andere attributen als aanvulling op de bodypaint maken.

Dat Richard talent heeft blijkt wel uit het feit dat hij bij zijn eerste wedstrijd in 2012 direct 7e werd met het thema Starwars. Ondertussen heeft hij aan diverse Wereldkampioenschappen in Oostenrijk meegedaan. De laatste keer kwam hij tot in de finale en werd uiteindelijk, tussen full-time profs vanuit de hele wereld, 13e in de categorie specialeffects.

Richard maakt zijn ontwerpen geïnspireerd op afbeeldingen die hij ziet of op het thema dat hoort bij een evenement waar hij aan meedoet.

De ingekleurde ontwerpschets

Op de vraag waarom hij op lichamen schildert en niet op een doek of papier vertelde Richard dat het werken in vier dimensies hem zo aanspreekt. Ten eerste het driedimensionale lichaam dat hij beschilderd maar als vierde dimensie is er de beweging en de ‘tijdelijkheid’ van de kunst. De effecten die de bodypaint heeft als een model bewegingen maakt, bepaalde poses aanneemt of danst op de muziek en het showelement bij de wedstrijden maken het extra interessant.

De modellen

In de bodypaintwereld is er een min of meer vaste groep modellen. Ook zijn er bodypainters m/v die soms kunstenaar en soms model zijn.

Niet iedereen kan model worden bij het bodypainten. Ten eerste moet een model minimaal 18 jaar oud zijn. Een model moet ook super fit zijn want een bodypaintsessie kan wel vier tot acht uur duren en bij een wedstrijd komt daarna nog de photoshoot. Ook moet een model ‘expressie en uitstraling’ hebben en last but not least, het model en de kunstenaar moeten een ‘klik’ hebben om optimaal te kunnen presteren.

Bodypaint

Bodypaint is zo ongeveer net zo oud als de mensheid. In grottekeningen van 10.000 jaar gelden zijn al afbeeldingen gevonden van mensen die beschilderd waren. Ook nu is bij sommige primitieve stammen het beschilderen van het lichaam nog een vaste traditie. Dit kan zijn als ‘oorlogskleuren’, voor religieuze doeleinden, zelfexpressie of voor feestelijke gelegenheden.

In de jaren ’60 ontstond er in de hippe cultuur ook een trent om bloemen en symbolen op het lichaam te schilderen en zo is het ook in de westerse wereld een kunstvorm geworden die veel beoefend wordt en in 1997 werd in Nederland de eerste bodypaintwinkel geopend.

Alleen al in Nederland zijn er zo’n honderdtal professionele bodypainters maar ook in de omringende landen, in de verenigde Staten en in Azië (met name in Korea) wordt bodypainten veel beoefend.

Bodypaint wordt over het algemeen gedaan met in water oplosbare verf die met een kwast, een spons of een airbrush wordt aangebracht

Model: Natalie

Bodypaint wordt niet alleen als pure kunstvorm beoefend maar ook in de reclamewereld is het ondertussen een bekend fenomeen geworden. Niemand kijkt meer op van modellen die, in de kleuren of met logo’s van een bedrijf geschilderd, op beurzen flyers uitdelen.

Lentefeesten

Op de lentefeesten 2017 zullen voor het eerst bodypainters hun kunst aan het publiek in de Zuid-Westhoek kunnen laten zien maar er is nog veel meer.

Om 10:00 uur starten de feestelijke activiteiten, er zullen zo’n 150 kramen staan, er is muziek van bigbands, koren en de Scheldezonen, op het Lucasplein is de kermis en er staan gepimpte auto’s op het parkeerterrein naast de kerk.

Op de Huijbergseweg zullen er vanaf de tent van de Scheldezonen tot aan het gemeentehuis, Amerikaanse oldtimers en youngtimers van de American-Day te zien zijn.  Op het Ouwe Raedthuysplein vindt vanaf 24 mei om 21:00 uur,  de 24-uurs spinningmarathon van Stichting The Air Team CF plaats. Zij zamelen geld in voor de bestrijding van Cystic Fibrosis (taaislijmziekte).

You may also like...