Geen overlast wel werkgelegenheid door komst F-35

HOOGERHEIDE – “De komst van het motoronderhoud voor de Nederlandse en Italiaanse F-35 straaljagers stelt de werkgelegenheid op vliegbasis Woensdrecht veilig en zal geen extra overlast veroorzaken” aldus de projectleider van de luchtmacht.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_003
Projectleider, Overste Tars Gijzen

Op de voorlichtingsavond die woensdagavond in het gemeentehuis van Woensdrecht werd gehouden werd duidelijk gemaakt dat er door de komst van het onderhoud aan de motoren van de F-35  straaljagers (voorheen de JSF, Joint Strike Fighter) van de Nederlandse en Italiaanse luchtmacht weinig of geen extra geluidsoverlast of andersoortige overlast valt te verwachten.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_002

Wel stelt het de werkgelegenheid van de circa 3000 mensen die nu op de vliegbasis werken voor de komende jaren veilig.

De voorlichtingsavond in de raadszaal van het gemeentehuis was georganiseerd door de Luchtmacht. Helaas was, waarschijnlijk door de late aankondiging, de publieke belangstelling niet overweldigend maar voor de wel aanwezigen was het een interessante avond. Voor degene die de aankondiging gemist haden zal er binnenkort nog een avond georganiseerd worden.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_001
Kolonel Peter de Boer

Introductie
Na een kort welkom door Burgemeester Steven Adriaansen vertelde de commandant van vliegbasis Woensdrecht, kolonel Peter de Boer, wat de bedoeling was van de avond en stelde daarna overste Tars Gijzen voor. Overste Gijzen is projectleider voor het motoronderhoud van de F-35.

Toen Nederland in 2002 deel ging nemen aan de ontwikkeling van de F-35 was één van de belangrijke argumenten de werkgelegenheid in Nederland. Ook bij de volgende keuzes, zoals het partnerschap aan het F-35 programma dat in 2006 aangegaan werd en het besluit in 2013 om de F-16’s door F-35’s te vervangen, speelde de werkgelegenheid een belangrijke rol.

Ondertussen heeft de Koninklijk Luchtmacht 8 toestellen in bestelling die in 2019 afgeleverd moeten worden.

Internationaal
De USA is de initiator en grootste deelnemer aan het F-35 programma. Naast Nederland zijn Groot Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Italië, Turkije, Australië en Canada partners in het programma. Elk land heeft een deel van de ontwikkeling voor zijn rekening genomen. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het landingsgestel van de F-35 ontwikkeld en wordt alle bedrading voor de F-35’s in Nederland vervaardigd.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_004

Omdat het een internationaal programma is en omdat de F-35 een heel high-tech toestel is, worden zaken als inkoop, training en opleiding, operaties en onderhoud verdeeld over de deelnemers aan het programma. Zo zullen bijvoorbeeld op Woensdrecht de motoren van de 37 Nederlandse F-35’s en de 90 Italiaanse F-35’s onderhouden worden, terwijl Italië de assamblage van de nieuwe F-35 zal uitvoeren.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_005

De opleiding van vliegers zal plaatsvinden in de USA en daarom zullen er permanent 5 F-35’s in deUSA gestationeerd blijven.

In- en uitfasering
Nederland heeft in 2013 de eerste 2 toestellen in de USA opgeleverd gekregen voor test doeleinden.
In 2013 had Nederland 68 F-16’s in gebruik.
Vanaf 2019 als de 8 bestelde F-35’s opgeleverd worden tot 2023 wanneer alle 37 F-35’s operationeel moeten zijn, zal de F-16 geleidelijk uitgefaseerd worden.
In 2024 zullen enkel nog de 37 F-35 straaljagers in gebruik zijn.

Vliegbasis Woensdrecht
Op 3 juni 2016 is er een overeenkomst getekend tussen defensie, economische zaken en de provincie Noord-Brabant om samen €88.000.000 te investeren in de motoronderhoudsfaciliteit in Woensdrecht. De verwachte opbrengst hiervan is een omzet van $800.000.000 en naast de werkgelegenheid op de vliegbasis zelf, ook een spin-off naar andere sectoren, met name in de hoogwaardige technologie.

Door het motoronderhoud van de F-35 uit te voeren ontstaat er een basis om ook onderhoud aan andere vliegtuigen en helikopters op een rendabele manier uit te voeren op Woensdrecht.
Behalve het motoronderhoud zullen ook werkzaamheden aan het landingsgestel bij Fokker op Woensdrecht plaatsvinden en werkzaamheden aan de hulpmotor bij Aeronamic.

De investering die gedaan wordt, is onder andere voor de infrastructuur die nodig is om het motoronderhoud uit te kunnen voeren. Hiervoor wordt een compleet nieuwe werkplaats en een motor-testopstelling gebouwd en moet er het nodige apparatuur en gereedschap aangeschaft worden. De bouw hiervan zou in 2018 moeten starten zodat één en ander gereed is als in 2019 de bestelde vliegtuigen opgeleverd worden.

De nieuwe gebouwen komen op het terrein van het Logistiek Centrum Woensdrecht, in de buurt van de huidige werkplaats en testopstelling.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_006

De omgeving
Overste Gijzen benadrukte dat alle werkzaamheden, zowel voor de bouw als van het onderhoudswerk daarna, conform alle voorschriften en regels zullen gebeuren, met alle vereiste vergunningen. Zaken als luchtkwaliteit, bodemkwaliteit, geluid en natuur worden allemaal meegenomen in de voorbereidende onderzoeken.
De testopstelling voor de motoren zal van state-of-the-art geluidsdemping worden voorzien om overlast voor de omgeving te voorkomen.

2016-11-16_Hoo_F35_onderhoud_007

Het vervoer van de onderdelen waarvan het onderhoud op Woensdrecht plaats vindt, zal over de weg gaan. Hierdoor zullen er geen extra vluchten uitgevoerd hoeven worden van en naar de vliegbasis, zodat dit ook geen extra geluidshinder zal veroorzaken. Er zullen op vliegbasis Woensdrecht ook geen F-35’s gestationeerd worden.

1e drie Foto’s: Regioactueel
Overige afbeeldingen: Uit de presentatie van de koninklijke Luchtmacht

 

You may also like...