Gerestaureerde motorfietsen nieuwste aanwinst in Oorlogsmuseum Ossendrecht

OSSENDRECHT – Twee prachtig gerestaureerde BMW R12 motorfietsen uit de tweede wereldoorlog zijn de laatste uitbreiding van de toch al uitgebreide collectie van het Oorlogsmuseum in Ossendrecht.

De eerste BMW R12 in het museum (Regioactueel.nl archieffoto april 2016)

Zo’n 15 jaar geleden kocht Jan de Jonge, de eigenaar en beheerder van het museum, zijn eerste BMW R12 op de “War & Peace Show” in Beltring in Engeland. Deze BMW staat al jaren te pronken in het oorlogmuseum aan de Putseweg in Ossendrecht.

In 2011 kwam de Jonge, op zijn jacht naar oorlogsmemorabilia, op een zolder bij een verzamelaar in België, een stapel motor-onderdelen tegen. Al gauw herkende hij twee BMW frames van het type R12 en uiteindelijk bleken er twee redelijk complete R12’s op zolder te liggen.

Toen na enig onderhandelen de koop gesloten was, werden de onderdelen ingeladen en terug naar Ossendrecht gebracht. Omdat De Jonge al een BMW van hetzelfde type bezat, had hij de documentatie, en zelfs het originele Duitse handboek van dit type, al in zijn bezit.

Een trotse Jan de Jonge bij één van de twee nieuwe aanwinsten van het museum

Vanaf 2011 tot kort geleden is De Jonge, samen met Johan Goossens en Frans Brouwer met de restauratie van de motorfietsen bezig geweest. Naast het technische deel van het restaureren was ook de zoektocht naar de nog missende onderdelen een groot deel van het werk. Op onderdelenbeurzen, bij handelaars en bij particulieren werden de originele BMW onderdelen bij elkaar gesprokkeld tot uiteindelijk het gewenste resultaat was bereikt, twee prachtig opgeknapte BMW’s van de Duitse bezetters, als aanvulling op de collectie van het Oorlogsmuseum Ossendrecht.

Het resultaat van jaren werk door echte liefhebbers
Eén van de nieuw gerestaureerde BMW’s staat met een zijspan binnen in het museum

Naast de BMW’s zijn er in het museum nog een aantal mooie Duitse en Geallieerde militaire voertuigen te zien te zien zoals bijvoorbeeld een Duitse DKW motorfiets en een Canadese Bren-carrier.

Duitse militaire DKW motorfiets

Een andere nieuwe aanwinst van het museum is een diorama van de commandopost van het Canadese leger in de Ossendrechtse polder.

Canadese radiotelegrafist aan het werk in de ‘Canadese commando post’

Het museum is het gehele jaar open: Iedere 2e zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur. Ook buiten deze uren bent u na telefonische afspraak van harte welkom.
Op Bevrijdingsdag 5 mei is het museum ook open.

Op vrijdag 5 mei staat uiteraard de herdenking van de bevrijding centraal. De feestelijke muzikale aankleding van deze dag zal door de Schotse tweemans-band MacFun verzorgd worden.
(Foto MacFun: Oorlogsmuseum Ossendrecht)

Entree: € 5,–
Adres: Putseweg 60, Ossendrecht
Telefoon: +31(0)164 674534.
Meer informatie: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl

 
Lees meer over het Oorlogsmuseum Ossendrecht in oudere een artikelen op Regioactueel, van 13 april 20168 augustus 2016 en  9 november 2016.

You may also like...