Open tennistoernooi hoogtepunt in Huijbergen

HUIJBERGEN – Op de tennisbanen in Huijbergen wordt deze week het ‘Imhotep open’ gehouden: Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de actieve tennisvereniging in Huijbergen.

Aan het 35ste open toernooi van Tennisvereniging Huijbergen doen dit jaar 177 mensen mee. Iets meer dan een kwart van de deelnemers is lid van TV Huijbergen, de overige zijn elders lid. “Iedereen die lid is van een tennisvereniging kan zich inschrijven voor dit open toernooi. De mensen komen veelal uit omliggende plaatsen, maar we hebben ook deelnemers uit België en Friesland”,zegt Joris Buijtenweg, voorzitter van de vereniging. Normaliter schrijven zich zo’n tweehonderd mensen in voor het toernooi. Volgens Buijtenweg zijn er iets minder inschrijvingen door en ongunstige vakantieperiode. Dat veel Huijbergenaren graag een balletje slaan blijkt wel uit het hoge ledenaantal van de club. Van de grofweg tweeduizend inwoners van het dorp zijn er driehonderd lid van TV Huijbergen. “Ruim honderd leden volgen lessen, het overige bestaat uit recreatieve tennissers”, zegt de voorzitter.

Langs één van de vier banen zit Wendy Metske uit Nispen. “Ik heb net gespeeld en nu kijk ik naar mijn partner die een wedstrijd speelt. Ik probeer zoveel mogelijk toernooien mee te pakken. Ik heb pas nog in Oud-Gastel en Vierhoeven meegedaan. Dankzij all-weatherbanen zijn er eigenlijk heel het jaar wel toernooien.”, zegt de inwoner van Nispen. Ook later deze week zal zij weer spelen in Huijbergen omdat ze haar laatste wedstrijd gewonnen heeft.

Het aanwezige deel van de toernooicommissie: Keje, Marissa, Sabine, Sasha, Kim en Maud.

Tot en met volgende week zondag worden er ruim 130 wedstrijden gespeeld op verschillende niveaus. Een commissie van tien leden van gemiddeld 25 jaar zorgt hierbij voor de planning, aankleding en toernooileiding. “Er is een leuke groep met jeugd binnen de vereniging. De jongere mensen nemen langzaam steeds meer taken over van de oudere leden”, zegt de 24-jarige Keje van der Poel. Samen met de commissie is hij al vanaf maart bezig met de organisatie van het belangrijkste weekend van het jaar voor de club.

Vorig jaar was er naast het open toernooi nog een tweede feestelijke week wegens het 40-jarig bestaan van de vereniging. Een bord met ’40 jaar TV Huijbergen 1975-2015 ‘ boven de hoofdingang van het complex herinnerd aan het jubileum. Onder meer een reünie, zeskamp en feestavond stonden toen op het programma. In hetzelfde jaar werd de 75-jarige Ward Damen tot erelid benoemd. “TV Huijbergen werd in 1975 opgericht door de broeders die in het klooster St.Marie woonden. Zij vormden een groot deel van de leden en het bestuur. In de loop van de jaren tachtig stierven de kloosterlingen uit. De ontwikkeling was dat er toen nieuwbouw kwam op de locatie van het klooster. Dat is ook de redding geweest voor de club, want veel mensen die in de nieuwe huizen kwamen wonen werden lid van TV Huijbergen”, legt Damen uit.

Joris Buijtenweg en Ward Damen

Ward Damen had in de afgelopen veertig jaar diverse taken, en is nog steeds betrokken bij het onderhoud van de vier tennisbanen. Gelukkig is zijn actieve houding geen uitzondering bij de actieve club, zegt vice-voorzitter Wim Jacobs, die zelf ook wekelijks bezig is met baanonderhoud. “Als niemand iets doet, dan heb je geen vereniging. Met behulp van eigen leden hebben we bijvoorbeeld ook de kantine een facelift gegeven”, zegt Jacobs.

Tijdens de eerste (zon)dag van de Imhotep open zit een handjevol toeschouwers langs de baan. Naarmate de wedstrijd-week vordert zal ook het aantal toeschouwers toenemen. Toppunt zal volgende week zondag zijn, als de finales plaatsvinden. Ook vrijdagavond belooft weer druk te worden, aangezien er dan een feestavond is in de kantine. Naast deelnemers en sponsoren zijn daarbij vaak ook Huijbergenaren aanwezig die zin hebben in een gezellig feest.

Naast veel deelnemers zijn ook tientallen sponsoren uit de regio present. “Aan de ene kant is dat goodwill van die bedrijven, bijvoorbeeld omdat er een relatie is met één van de leden, aan de andere levert het een bedrijf ook naamsbekendheid op.” Voor het derde jaar op rij is het bedrijf Imhotep uit Alblasserdam de hoofdsponsor en naamgever van het evenement.

Tekst en foto’s: Vincent Krijtenburg

 

 

You may also like...