Biodanza, de vrolijke ‘dans van het leven’ in de Volksabdij

OSSENDRECHT – Hans en Philippine hielden zondagmiddag, in samenwerking met de Flor van Putte Stichting, een introductie bijeenkomst over Biodanza, de ‘dans van het leven’. De introductie vond plaats in de kapel van de Volksabdij.

Hans en Philippine doen een dans voor

Biodanza is een systeem dat er naar streeft om, met vrije dans en muziek, persoonlijke groei, vitaliteit en verhogen van de kwaliteit van leven te bereiken. Het is een uitvinding van psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro Araneda uit Chili.

Rolando Toro Araneda
Rolando Toro Araneda op 19 april 1924 geboren in Conception in Chile. Als psycholoog en medisch antropoloog deed Rolanda onderzoek over de uitwerking van muziek en dans op psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Santiago. Door dit onderzoek verdiende hij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Interamerikaanse Open Universiteit in Buenos Aires in Argentinië.
In de tweede wereldoorlog en in de tijd van dictator Augusto Pinochet hebben veel mensen trauma’s opgelopen en met deze muziek en dans methode bereikte hij verbetering bij zijn patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis die daardoor minder medicatie nodig hadden.

Rolando Toro Araneda is, voor zijn werk met Biodanza over ruim 40 jaar, in 2001 zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.
In 2010 is hij op 85 jarige leeftijd in zijn geboorteland Chili overleden.

Er wordt ook goed bewogen door de deelnemers

Biodanza
In het Grieks betekent het woord bios ‘leven’ en in het Spaans betekent het woord danza ‘dans’. vandaar de benaming ‘dans van het leven’. In Biodanza worden door middel van danssessies de vijf levenslijnen, vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie met elkaar in balans gebracht. Bij Biodanza gaat het om gevoel. Er wordt vrijwel niet gesproken maar gekeken, bewogen en gevoeld. In het moderne leven is intelligentie de boventoon gaan voeren en is het gevoel naar de achtergrond gedrongen. Bij Biodanza moeten gevoel en intelligentie weer samen gaan.

Hans en Philippine

Hans en Philippine
De introductie bijeenkomst in de Volksabdij in Ossendrecht werd geleid door Hans en Philippine. Enige tijd geleden kon Hans door een whiplash zijn werk als bedrijfsleider in een fabriek niet meer doen, wat veel spanning gaf. Hij is gaan zoeken en bezocht een Biodanza workshop. Dit beviel zo goed dat hij zijn vrouw Philippine er ook enthousiast voor kreeg en samen zijn ze aan de vierenhalf jaar durende opleiding tot Biodanza instructeur begonnen. Ondertussen heeft Hans ander werk gevonden maar het lesgeven in Biodanza doen Hans en Philippine uit idealisme, omdat ze het plezier en de rust die zij er van hebben graag met anderen willen delen.

Vrolijke vrije dans expressie

Een Biodanza middag
De workshop bestond uit grofweg twee delen. Na een voorstelronde begon de warming-up met veel beweging en vrolijke actie met de bedoeling om lichamelijk en geestelijk los te komen. Het dansen gaat ook niet volgens strakke regels maar iedereen geeft er zijn eigen invulling aan.
Daarna komt het rustige deel met ontspannende muziek, rustige oefeningen. Een belangrijk onderdeel is ook het gezamenlijk doen van de oefeningen. Samen dansen, elkaar aankijken en het gevoel voorop stellen.

Hans doet een ruimtelijke oefening voor

De deelnemers
Zondagmiddag waren er acht deelnemers. Een aantal ervan kenden Biodanza al en voor anderen was het nieuw. Rineke uit Zevenbergen was al eerder met Biodanza in aanraking gekomen. Zij gaat gewoonlijk naar een Biodanza les in Breda maar vond het leuk eens een andere docent mee te maken. Rita had op de Facebook pagina van de Flor van Putte Stichting over de les gelezen en was nieuwsgierig en José danst graag en had een tip van vrienden gekregen

Elke donderdagavond
Vanaf 19 januari zal er iedere donderdag, van acht tot tien uur ’s avonds, Biodanza worden gegeven in MFC De Drieschaar aan De Ploeg 11 in Ossendrecht. Voor informatie en aanmelding kunt u bellen naar Hans (06 81553306) of Philippine (06 10086436). U kunt ook een email sturen naar biodanzaphilippine@hotmail.com

 

You may also like...