Vrolijke Biodanza workshop in MFC De Drieschaar

OSSENDRECHT – Ter gelegenheid van de 5e Nationale Biodanza Week gaven Hans en Philippine op donderdagavond een Biodanza workshop in MFC De Drieschaar.

Nationale Biodanza Week

Om de twee weken geven Hans en Philippine Biodanza les in MFC De Drieschaar met zo’n zes tot acht deelnemers maar deze keer was het een speciale avond. De ‘uitvinder’ van Biodanza, Rolando Toro Araneda, zou deze week 93 jaar zijn geworden en daarom is deze week Nationale Biodanza Week.

Om juist in deze Nationale Biodanza Week meer mensen de kans te geven om kennis te laten maken met Biodanza was deze workshop georganiseerd.

Als afsluiting van de Biodanza week wordt op 23 april in De Bilt een grote landelijke Biodanza happening gehouden. Kijk op  www.biodanza.nl voor meer informatie over dit evenement.

Biodanza

De betekenis van Biodanza is ‘dans van het leven’. Bios betekent ‘leven’ in het Grieks en danza is het Spaans voor ‘dans’. De bedoeling van biodanza is om de vijf levenslijnen, vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie met elkaar in balans te brengen. Bij Biodanza moeten gevoel en intelligentie weer samen gaan, waar in het moderne prestatie gerichte leven het gevoel vaak naar de achtergrond is gedrongen.

De workshop

Om acht uur begon de workshop. Helaas waren veel van de regelmatige deelnemers verhinderd maar met toch nog zo’n acht aanwezigen was dat geen probleem.

Als eerste gaf Philippine een korte introductie over Biodanza waarna de eerste ‘dans’ begon.
Na een rustige ‘opwarmronde’ werd de muziek wat intensiever en werd er met meer energie gedanst, niet volgens strakke regels maar iedereen kon dansen zoals zijn gevoel hem (of haar) ingaf.

Belangrijk bij Biodanza is ook het samen dansen. Zo word er een aantal keren in een kring gedanst en worden de individuele dansen afgewisseld met dansen waarbij men met een andere deelnemer samen danst.

Een belangrijk aspect dat direct opvalt is de ongedwongenheid en vrolijkheid van het dansen. Omdat het niet prestatiegericht is en je geen danspassen perfect hoeft te kennen, heeft iedereen er gewoon lol in.

Na het eerste wat intensievere gedeelte van de avond is het tijd om even op adem te komen, waarna de wat rustiger dansen beginnen om af te sluiten met een gezamenlijke dans in een kring.

Om tien uur was de workshop afgelopen en kwam Philippine nog met een mooie tekst als afsluiting, “Door te dansen baan ik mij een weg door de woestenij van eindeloos gepieker en vind ik mijn weg terug naar vertrouwde bodem van mijn eigen twee voeten“.

Praktische informatie

Hans en Philippine

Lees meer over Biodanza in een vorig artikel op Regioactueel.nl over de Biodanza introductiedag in de kapel van de Volksabdij.

Voor informatie over de lessen en aanmelding kunt u bellen naar Hans, Tel: +31 (0)6 81553306 of Philippine, Tel:  +31(0)6 10086436.
U kunt ook een email sturen naar biodanzaphilippine@hotmail.com.

De Biodanza lessen worden 1 keer in de 14 dagen op donderdagavond, van acht tot tien uur, gegeven in MFC De Drieschaar aan De Ploeg 11 in Ossendrecht.
De eerst volgende les zal op donderdag 4 mei zijn. U wordt dan wel verzocht ruim op tijd te zijn in verband met de dodenherdenking om acht uur.

 

 

You may also like...