Expositie ‘Beelden uit het onbewuste’ in het Flor van Putte museum

OSSENDRECHT – Koos Filé van de Flor van Putte Stichting opende zondagmiddag in het Flor van Putte museum de expositie ‘Beelden uit het onbewuste’ van Dirkje van der Flier en Yvonne Frans.

2016-09-11_OSS_Kunst_020
Koos Filé opende de expositie

In dit museum, op de verdieping boven restaurant de Blauwe Pauw op de Volksabdij, wordt elk kwartaal een expositie gehouden van werk van één of meer kunstenaars. Deze exposities zijn elke dag van 09.00 tot 18.00 uur gratis te bezoeken.

De expositie van het werk van Dirkje van der Flier en Yvonne Frans is de achtste expositie in dit museum. De titel van deze expositie is ‘Beelden uit het onbewuste’. Deze titel is afkomstig uit het werk van de Zwitserse psychiater en psycholoog en grondlegger van de analytische psychologie Carl Gustav Jung.

Poster A3.pub

Dirkje van der Flier had haar werk al eerder geëxposeerd en na een expositie in het ziekenhuis in Oosterhout waarvan foto’s op internet terecht kwamen, werd zij opgemerkt door de kunstcommisie van de Flor van Putte Stichting en gevraagd om in Ossendrecht te komen exposeren. Voor Yvonne Frans is het haar eerste expositie.

De expositie werd, in het bijzijn van familie en vrienden, geopend door Koos Filé, lid van de kunstcommisie van de Flor van Putte Stichting. Met het geluid van een klankschaal begon hij zijn speech en benadrukte de bijzondere intuïtieve manier van werken van beide kunstenaressen.
Nadat de dames symbolisch de sleutel van het Flor van Putte museum overhandigd hadden gekregen, bedankte Dirkje de Flor van Putte Stichting voor deze mogelijkheid om te exposeren. Toen klonk nog één keer de klankschaal en was de expositie geopend.

Dirkje en Yvonne ontmoeten elkaar tijdens een lerarenopleiding intuïtief schilderen in 2001 en werken nu elke zomer samen, elk in hun eigen stijl. Dirkje werkt op een meditatieve manier, begint aan een werk zonder vooropgezet plan en is vaak zelf verbaast over wat er uiteindelijk op het doek ontstaan is.
Yvonne haalt haar inspiratie vaak uit de natuur. Zo komen in haar werk bomen en bergen voor, maar ze heeft ook andere inspiratiebronnen zoals te zien is aan het werk met de boeddha dat ook gebruikt is voor de poster voor deze expositie. Omdat ze beide op gevoel, vanuit hun onderbewuste geïnspireerd worden is de titel ‘Beelden uit het onbewuste’ heel passend.

De opening

2016-09-11_OSS_Kunst_022
De sleutel wordt overhandigd
2016-09-11_OSS_Kunst_024
De sleutel van het Flor van Putte museum
2016-09-11_OSS_Kunst_023
… en de expositie is geopend !

 

Dirkje van der Flier

2016-09-11_OSS_Kunst_010

2016-09-11_OSS_Kunst_011
Neptunes
2016-09-11_OSS_Kunst_012
Vortexes

 

Yvonne Frans

2016-09-11_OSS_Kunst_002

2016-09-11_OSS_Kunst_003
New Sealand Spring
2016-09-11_OSS_Kunst_004
Geheimen

Het Flor van Putte museum is een initiatief van Flor van Putte Stichting. Deze stichting probeert met een groep enthousiaste vrijwilligers iets goeds te doen voor de medemens. Eén van de initiatieven van deze stichting is het Flor van Putte museum, vernoemd naar de oprichter van de Volksabdij Flor van Putte. Kunstenaars die hier zouden willen exposeren kunnen hiervoor contact opnemen met Koos Filé via zijn email adres jfile@xs4all.nl

You may also like...