Spannende 7e Calfvense Highlandgames

OSSENDRECHT – Ondanks wat de naam doet vermoeden, worden de door de McGuns Clan en buurtschap Calfven georganiseerde Calfvense Highlandgames niet meer in Calfven maar op het terrein van de Volksabdij in Ossendrecht gehouden.

Volgens organisator Edwin van Sprundel was het vorig jaar een goede locatie gebleken, zodat besloten werd om ook dit jaar de Highlandgames op de Volksabdij te houden.

Ondanks de miezer-regen die vooral in de morgen de boventoon voerde, ‘echt Schots weer‘ zoals sommigen beweerden, waren publiek en deelnemers enthousiast over de Highlandgames op de Volksabdij. Door de ruime opzet van de verschillende onderdelen kon het publiek alles goed zien zonder de deelnemers in de weg te lopen. Ook aan de kinderen was gedacht met een enorm groot springkussen in de vorm van een piratenboot.

Edwin van Sprundel tussen clanleden en muzikanten

Voor de teams, de bar en het publiek waren (party)tenten neergezet zodat er zo nodig geschuild kon worden voor de regen maar gelukkig klaarde het weer later op de dag op.

De onderdelen bij deze Highland Games waren natuurlijk Tossing the Caber, dat is boomstam flippen, Touwtrekken op twee manieren namelijk tegen een team en aan een gewicht, Putting the Stone, steenstoten in plaats van kogelstoten, Holding the Weight, waarbij twee zware tonnen via een katrol vastgehouden moet worden, Weight fot Height, dat is een gewicht hoog over een balk gooien, Farmer’s Walk waarbij met een zwaar gewicht aan twee handvatten over een traject gelopen moet worden, Stones of Manhood, dat is zware stenen op tonnen leggen, ondanks de naam ook voor dames.

Natuurlijk moet er op Highland Games echte doedelzakmuziek gespeeld worden en ook daarvoor was gezorgd.

Er waren vier damesteams namelijk The Celtica’s, Galaxy Ladies, The Celtic Ladies en Never Back Down. De herenteams, zestien in totaal waren: Team Madness, Mac Bulkheads, Clan Henri’s, Mac Tovaal, Young Highlanders, Antwerp Highlanders, The Black Wolves, team 14, Gaelic Storm, Drieweegse Highlanders, McLee, Team 15, Galaxy Clan, Mac de Rakkers, Kram Clan en Team 16.

Weight fot Height
Stones of Manhood, ook voor dames
Stones of Manhood in de stromende regen
Touwtrekken tegen elkaar

 

Stijlvolle dames uit buurtschap Calfven
Touwtrekken tegen een gewicht

Holding the Weight (deze dame zelfs met de voeten van de grond !!)

Tossing the Caber (boomstam flippen)

De Ossendrechtse EHBO was paraat met hun caravan
Farmer’s Walk
Putting the Stone
… en hoe ver is de steen gekomen….

 

De Highland Games zijn inmiddels al zeven jaar een traditie in het buurtschap Calfven. Gehuld in Schotse klederdracht gaan clans van mannen en vrouwen met elkaar de sportieve strijd aan op onderdelen als boomstamwerpen, touwtrekken en het sjouwen met loodzware rotsblokken. De spelen, die het buurtschap samen met de Ossendrechtse McGuns organiseert, kunnen ieder jaar weer rekenen op deelnemers uit Brabant en België.

You may also like...