De Brabantse Wal, een toeristisch gebied met historie
OSSENDRECHT – Met de opening van het nieuwe VVV infopunt bij Natuurpoort De Volksabdij begon een toeristische promotietoer door het Woensdrechtse gedeelte van de Brabantse Wal.
In het begin van de 20e eeuw, in circa 1912 is er voor het eerst in een document melding gemaakt van ‘de Brabantse Wal’, waar toen nog alleen de eigenlijke overgang van de hoge zandgronden naar de lage kleigronden mee bedoeld werd.
Met de gemeentelijke herindeling werd er in de gemeente Woensdrecht al gezinspeeld op het bijzondere van dit gebied en in 2006 werd, in samenwerking met de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen, de naam ‘de Brabantse Wal’ gekozen als naam voor het unieke gebied van Steenbergen tot aan Putte aan de Belgische grens. Ondertussen is het een internationaal begrip in de wereld van het streektoerisme.
De gemeente Woensdrecht hield donderdagmorgen, na de opening van het nieuwe VVV infopunt, een promotietoer langs een aantal hoogtepunten op de Brabantse Wal in de gemeente Woensdrecht.
De Volksabdij
Het nieuwe VVV infopunt bevind zich in De Blauwe Pauw op de Volksabdij.
Ruud de Weert de sales-manager van de Blauwe Pauw en de Volksabdij vertelde dat de geschiedenis van de Volksabdij zo’n tachtig jaar geleden begon, toen Kapelaan Flor van Putte vanuit het jongerenwerk in Ossendrecht een jeugdhuis had laten bouwen waar jongeren een ambacht konden leren.
In de tweede wereldoorlog werd de Volksabdij door de Duitse bezetter overgenomen en werd onder andere gebruikt als noodziekenhuis voor zieken en bejaarden uit Rotterdam. Omdat Ste. Marie in Huijbergen ook gevorderd was door de Duitsers werd ook het noviciaat van de Broeders van Huijbergen er ondergebracht. Bijzonder is dat de Volksabdij niet alleen gebruikt werd door de Duitse bezetters, maar dat er ook onderduikers ondergebracht waren.
Na de oorlog heeft de Volksabdij een aantal verschillende sociale bestemmingen gehad en nu is het in gebruik als hotel, restaurant, worden er diverse activiteiten georganiseerd en is het een ‘Natuurpoort’, een startlocatie voor wandel- en fietstochten door de natuur van Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide.
In het vrij toegankelijke bezoekerscentrum bij restaurant de Blauwe Pauw zijn video’s te zien over de Brabantse Wal, over de Volksabdij en over de slag om de Schelde in de 2e wereldoorlog.
[advertentie][/advertentie]
De Noordpolder
De Brabantse Wal is het grensgebied tussen het hoger gelegen landschap in Brabant en de lage kleigronden in Zeeland. Vanuit de Noordpolder is deze overgang goed te zien.
In dit gebied werden voorheen onder andere peeën (suikerbieten) en bonen geteeld. Op de Oude Hinkeloorddijk legde wethouder Martin Groffen uit dat dit gebied, wat eerst geheel door agrarische bedrijven in gebruik was, nu voor een groot gedeelte weer aan de natuur wordt teruggegeven.
Zo wordt de loop van de Agge, een waterloop die van de Belgische grens, langs Ossendrecht naar Woensdrecht liep, weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en wordt het gebied aantrekkelijk gemaakt voor fietsers en wandelaars.
Niet iedereen zal het mooi vinden maar het contrast tussen de rustige natuur aan de ene kant en de snelweg en de Antwerpse industrie aan de andere kant geven dit gebied toch een bijzondere uitstraling. Ook hier zit een stuk historie aan vast. Nu loopt de A4 als verbindingsweg van Antwerpen naar Nederland in en in de tijd van Napoleon kwam de ‘Route Imperial 65’ door dit gebied.
De gemeente heeft hier een uitkijkpunt langs de wandel en fietsroute geplaatst waarvandaan de bezoekers een prachtig uitzicht over de polder en de aangrenzende hogere gebieden hebben. het uitzichtpunt werd in 2007 door wethouder Martin Groffen en gedeputeerde Onno Hoes geopend.
De slag om Woensdrecht
In de tweede wereldoorlog was het beboste hoge gedeelte van de Brabantse Wal, tegenover het vlakke Zeeland, een ideale natuurlijk verdediging voor de Duitse bezetters in de slag om de Schelde.
In het oorlogsmuseum, in het voormalige Katholiek Militair Tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne, in Ossendrecht is hier ook veel over te zien. Regelmatig zijn er bussen met scholieren uit Antwerpen, die hier in dit gebied te zien krijgen waar de gevechten rond de slag om Antwerpen zich afgespeeld hebben.
Er is ook een speciale fietsroute die langs alle belangrijke punten van de slag om Woensdrecht voert. Binnenkort gaat dit ook een onderdeel worden van de Liberation route, een fietsroute die van Normandië tot Berlijn loopt.
[advertentie][/advertentie]
GP Adrie van der Poel in Hoogerheide
Een iets minder oude historie, maar niet minder indrukwekkend, heeft de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide.
Sinds 2003 wordt deze wedstrijd voor de toppers in het veldrijden georganiseerd en in 2009 en 2014 was het zelfs een WK wedstrijd. Sinds de vernieuwing van de Scheldeweg is de trap met 42 treden een berucht onderdeel van het parcours.
In september zal bekend worden of Hoogerheide in 2020 weer het WK mag organiseren. Hoogerheide is één van de vijf kandidaten voor deze belangrijke wedstrijd.
Domaine Haute Bruyere
Het ‘Domaine Haute Bruyere’ was in de tweede wereldoorlog bij de Duitsers in gebruik als officiers casino en legering van officieren. Met zijn ligging vlak naast het vliegveld was dit natuurlijk een handige locatie.
Nu is het, onder leiding van Esther Slootweg en Gerhard Horstink in gebruik als Bed & Breakfast met als bijzondere attractie een Fokker F27 die vanaf september verhuurd gaat worden als luxe hotelkamer voor twee personen. In 2016 kwam dit vliegtuig op een grote trailer aan in Hoogerheide (zie ook het artikel hierover op Regioactueel.nl ). Op de gezinsfietstocht in september zal dit vliegtuig ook één van de attracties zijn.
Gezien de lange historie van vliegtuigbouwer Fokker op Woensdrecht is het niet vreemd dat er al veel ex-Fokker mensen belangstelling hebben getoond voor een overnachting in dit vliegtuig.
Kasteel Ravenhof en de Gloriëtte
Op de grens van Nederland en België ligt kasteel Ravenhof met er tegenover tuinhuis de Gloriëtte. Het kasteel ligt in Stabroek, op Belgisch grondgebied en de Gloriëtte staat in Putte in Nederland.
Kasteel Ravenhof en het er bij horende landgoed hebben een lange historie die teruggaat tot de 13e eeuw.
In de 13e eeuw is er al sprake van een ‘landgoed Steenlant’ op de plaats waar nu het kasteel staat. De voorzitter van Heemkundige Kring Molengalm, Swa Elsevier, heeft de hele historie van het kasteel uitgeplozen en er een boek over geschreven. Het eerste exemplaar van dit boek werd in december 2016 overhandigd aan de huidige Graaf Moretus, afstammeling van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel.
De tuinen rond het kasteel zijn geïnspireerd door de tuinen van het kasteel van Versailles. Met subsidie van de EU is deze structuur in het gebied rond het kasteel weer teruggebracht. De precisie waarmee dit soort tuinen en bouwwerken werden aangelegd blijkt onder andere uit het feit dat de daken van kasteel Ravenhof en van de Gloriëtte precies even hoog liggen.
Met de rijke natuur en de vele historische plaatsen in de gemeente Woensdrecht en de historische stad Bergen op Zoom als buur is er voor zowel de wandelende of fietsende natuurliefhebber en voor de bezoekers die geïnteresseerd zijn in historie en cultuur veel te beleven op de Brabantse Wal.
De Natuurburger bij de Blauwe Pauw
In restaurant De Blauwe Pauw wordt nu de ‘Natuurburger’ geserveerd. Van elke verkochte Natuurburger gaat €2 naar Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide.Het grenspark ‘De Zoom – Kalmthoutse Heide’ is op initiatief van de Benelux Economische Unie opgericht als eerste grensoverschrijdend natuurpark.
Het is een vrijwillig samenwerkingsverband van eigenaren en beheerders. In Vlaanderen maakt het Grenspark deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk, in Nederland is het Grenspark onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur.
[advertentie][/advertentie]