“Ooit zit de gouden tip erbij!”

OSSENDRECHT – In de Drieschaar in Ossendrecht werd donderdagavond een training “vroegtijdig signaleren van afwijkend gedrag” gegeven voor de vrijwilligers van de buurtpreventieteams.

2016-03-17_Oss_Buurtpreventie_001Gemeente Woensdrecht en de politie hebben het initiatief genomen voor deze avond omdat zowel de gemeente als de politie grote waarde aan de inzet van de buurtpreventie ter voorkoming van criminaliteit in de Woensdrechtse kernen.

Na een introductie door Burgemeester Steven Adriaansen en wijkagent Chris van der Veen begon de training. De training werd gegeven door Martijn van Agtmaal, die dit soort trainingen ook aan de politie geeft. Het doel van deze cursus was de leden van de buurtpreventieteams te trainen in het vroegtijdig herkennen van afwijkend gedrag.

2016-03-17_Oss_Buurtpreventie_002

Als eerste werd de leden van de buurtpreventieteams naar hun ervaring gevraagd, waar ze op letten en wat ze zoal tegenkomen op hun ronde en wat hun taken zijn. Zaken die voorbij kwamen waren natuurlijk voor de hand liggende zaken, zoals het waarschuwen als er een raam of deur open staat en aanspreekpunt zijn voor meldingen uit de buurt maar ook minder voor de hand liggende zaken zoals het in de gaten houden van een huis als mensen naar een begrafenis zijn.

De training van deze avond was er op gericht om deze taken, en meer, op een zo goed mogelijke manier uit te voeren. Zo werd bijvoorbeeld uitgelegd hoe een inbreker over het algemeen zijn misdaad voorbereid en aan welk gedrag deze voorbereiding te herkennen, en daardoor te verstoren is.

Wat is afwijkend gedrag en waarom kan dit belangrijk zijn! Ook werd duidelijk gemaakt dat niet elk afwijkend gedrag per definitie op een misdaad hoeft te duiden maar dat het melden toch belangrijk kan zijn. Zoals op een eerdere bijeenkomst al gezegd was; “Altijd melden als er wat verdachts gesignaleerd is en ooit zit de gouden tip er bij !

2016-03-17_Oss_Buurtpreventie_003

Aan het einde van de training werd er nog bij stil gestaan hoe een melding of signalement op een duidelijke manier doorgegeven kan worden. Ook werd benadrukt dat de veiligheid van de leden van de buurtpreventie niet in het geding mag komen. De taak van de buurtpreventie is signaleren en melden maar niet ingrijpen. Ingrijpen is, afhankelijk van het soort melding, een taak van politie of gemeente.

You may also like...