Dodenherdenking in alle kernen van Woensdrecht

HOOGERHEIDE – In alle kernen van de gemeente Woensdrecht werden op donderdagavond 4 mei herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Het bevrijdingsmonument in Huijbergen

 

Hoogerheide en Woensdrecht

De herdenkingsbijeenkomst voor Hoogerheide en Woensdrecht vond plaats bij het monument op de kruising van de Onderstal en de Dorpsstraat.
De Scheldezonen en Aurora verzorgden hier de muziek en Sharan Kok heette namens de gemeente iedereen welkom.


Na de Last Post en twee minuten stilte speelde De Scheldezonen het Wilhelmus, gevolgd door het Canadese volkslied, gespeeld door Aurora.

Na een toespraak door burgemeester Adriaansen waren er toespraken door George Kok en Ad Pijnen.

Aansluitend werden hierna door en namens diverse instanties en personen kransen gelegd bij het monument.

Ossendrecht

De dodenherdenking begon in Ossendrecht om half zeven met een herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Gertrudiskerk. Om half acht vertrok er daarna een stille tocht vanaf de kerk naar het monument op de begraafplaats.

Putte

Ook in Putte begon de dodenherdenking met een herdenkingsbijeenkomst in de kerk, gevolgd door een stille tocht naar het monument op de Zes-oktoberlaan.

Huijbergen

Vanaf drie verschillende plaatsen in Huijbergen vertrokken stille tochten naar het bevrijdings monument voor de kerk. De tochten starten vanaf de hoek Westerstraat en Wilhelmietenstraat, vanaf de hoek Hollandseweg en Handekenskruid, en vanaf molen Johanna.

Bij de kerk kwamen de tochten bij elkaar en stelden de deelnemers zich op, op het plein voor de kerk, tegenover het monument. Bij het monument stond een erewacht met drie militairen terwijl de vlaggen halfstok hingen.

Na een welkomstwoord door Gerard de Waal gaf hij het woord aan wethouder van der Beek. In zijn toespraak stelde hij de vraag wat vrijheid nou eigenlijk is en wat oorlog en vrede betekend. Ook refereerde hij aan de oorlogen die nu nog steeds bezig zijn elders in de wereld en waar ook in Nederland de vluchtelingen van aankomen.  Na de toespraak van de wethouder las mevrouw Baseler, de echtgenote van veteraan Louis Baseler, een gedicht voor met de titel ‘De kleine Jesaja van Rotterdam’.

Gerard de Waal las daarna de namen voor van de inwoners van Huijbergen die in de oorlog gesneuveld waren en verzocht daarna om twee minuten stilte.

Na twee minuten waarin alleen het gefluit van de vogels en de kerkklok te horen was, werd de Last Post gespeeld, gevolgd door het Wilhelmus.

Als afsluiting van de plechtigheid werden er bloemen bij het monument gelegd. De jeugdige spelers van voetbal vereniging Vivoo hadden kleurige papieren bloemen bij zich die in de heg rond het monument geprikt werden.

 

Foto’s Hoogerheide/Woensdrecht: Vincent Krijtenburg
Foto’s Huijbergen: Jan Krijtenburg

 

You may also like...