Het woord versus het wapen op de Culturele avond

OSSENDRECHT – Op vrijdagavond ging Klaas Vos in gesprek met Frank Westerman over het thema: het woord versus het wapen: kan een redenaar iets uitrichten tegen een moordenaar?

Frank Westerman was correspondent voor De Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou en vrijdagavond te gast op de culturele avond in de Protestantse kerk Ossendrecht.

Als schrijver heeft hij inmiddels meerdere boeken op zijn naam staan. Zijn laatst verschenen boek: ‘Een Woord Een Woord’ is een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur. Als kind maakt Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee en als volwassene verdiept hij zich in dit drama: Wat drijft terroristen? Welke overtuiging zit erachter? En zou ik ook in staat zijn een geweldsdaad te plegen?

De Nederlandse aanpak van onderhandelen dwong internationaal veel respect af. Maar Westerman is geen pacifist en er is een moment wanneer het woord ophoudt en er ingegrepen moet worden. Volgens de Nederlandse cultuur lossen wij meningsverschillen op door erover te praten. Westerman maakt zich daar sterk voor. Hij is ervan overtuigd dat de weerbaarheid en kracht van onze samenleving gevormd wordt door met elkaar in gesprek gaan en ons steeds te willen verdiepen in de drijfveren van de ander.

De volgende culturele avond in de  Protestantse kerk Ossendrecht is op maandag 13 februari als Klaas Vos in gesprek gaat met Carola Schouten. Titel daarvan zal zijn “Een eigen geluid”.

Tekst en foto’s: Mirjam den Heijer

You may also like...