Rijkdom heel dichtbij: Museum Den Aanwas

OSSENDRECHT – Op zondag 11 juni 2017 opent Museum Den Aanwas weer zijn deuren voor het publiek en tot en met oktober is het museum elke tweede en vierde zondag van de maand geopend van 13:30 tot 16:30 uur.

We hebben het de laatste tijd al vaak gehoord, telkens als mensen van wat verder weg Museum Den Aanwas bezoeken: Wat hebben jullie een prachtig en uniek museum. Wat een culturele rijkdom, wat een weelde!” Aan het woord is Jan Luysterburg, voorzitter van Heemkundekring Het Zuidkwartier, de vereniging die Museum Den Aanwas in Ossendrecht beheert.

Filmploeg
De ene keer is het een filmploeg die namens Brabants Erfgoed opnames maakt voor een filmpje van twaalf minuten over Prinses Paulientje (uitgezonden door Omroep Brabant TV in de serie Brabantse Helden). Een andere keer zijn het bestuurders van andere West-Brabantse heemkundige verenigingen die bij elkaar komen voor regio-overleg in het kader van Brabants Heem. Of het zijn toevallige bezoekers van het museum vanuit Tilburg, Den Bosch, Waalwijk, Eindhoven of België. Telkens weer krijgen de vrijwilligers van het museum te horen hoe fantastisch men het bezoek aan Museum Den Aanwas heeft gevonden en dat men gewoonweg jaloers is op het bezit van dit prachtige rijksmonument, dat van de kelder tot de nok boordevol historisch waardevolle objecten zit. Objecten die zo mooi het dagelijks leven in de streek omstreeks het jaar 1900 illustreren.
Mensen van buitenaf constateren het, veel inwoners van de streek hebben er geen weet van of halen er de schouders voor op. Zoiets bijzonders kan toch helemaal niet in een dorp als Ossendrecht? Ja, dat kan wel. Sterker nog: het is zo!

Stijging
Nu Heemkundekring Het Zuidkwartier veertig jaar bestaat worden er nogal wat extra activiteiten georganiseerd door het bestuur en de vele werkgroepen van de vereniging. Op die manier krijgt ook het museum veel publiciteit en dat heeft al het nodige rendement opgeleverd. Al heel wat mensen hebben dit jaar Museum Den Aanwas bezocht, inclusief de door Fotogroep Zuidwesthoek georganiseerde thematentoonstelling over de verschillende werkgroepen en hun activiteiten. Na een jarenlange lichte daling is er op dit moment zelfs weer sprake van een stijging van het ledenaantal bij Heemkundekring Het Zuidkwartier. Het blijkt geen muffe, stoffige en oubollige club te zijn, maar een actieve, springlevende vereniging, die bruist van levenslust.

Bezoek
Tot en met oktober is Museum Den Aanwas elke tweede en vierde zondag van de maand geopend van 13:30 tot 16:30 uur. De toegang is gratis en nadat men al dat moois heeft bekeken kan men voor een luttel bedrag nog even nagenieten bij een kopje koffie of een glaasje fris.
Wie uiting wil geven aan zijn of haar ervaringen en gevoelens in het museum kan dit doen in het ‘grote boek’ vlakbij de uitgang. Daar vlakbij staat een ’offerblok’, waar men door middel van een vrijwillige financiële bijdrage zijn tevredenheid en bewondering kan uitdrukken.
Het bestuur van Heemkundekring Het Zuidkwartier en de vrijwilligers van Museum Den Aanwas heten u graag van harte welkom op zondag 11 juni 2017 of op een van de andere dagen dat het museum is geopend.

You may also like...