Armoede Estafette gaat de vierde ronde in

HOOGERHEIDE – In de kapel van MFC Kloosterhof ontving wethouder Lars van der Beek de deelnemers voor de vierde ronde van de estafette tegen armoede. Deze keer ging het om kinderen en werden de basisscholen betrokken bij het armoede-pact.

Aanleiding.

De aanleiding om te starten met de armoede estafette was dat er geld overbleef van het budget voor armoede bestrijding, terwijl bekend is dat er wel degelijk armoede is binnen de gemeente Woensdrecht. Op de 21.500 inwoners van Woensdrecht leeft maar liefst 14% op of onder de armoedegrens.

Om het budget voor armoede bestrijding gericht en effectief te kunnen besteden, en meer draagvlak in de samenleving te creëren voor armoedebestrijding is de Armoede Estafette gestart. Elke ronde van de estafette komt er een ander deel van de armoede bestrijding aan bod. Een aantal organisaties tekenen hierbij een ‘armoede pact’ waarin ze toezeggen om gezamenlijk actief de armoede onder ‘hun doelgroep’ te gaan aanpakken.

Evaluatie derde ronde

De bijeenkomst begon met een evaluatie van de vorige ronde, ‘geld en liefdadigheid’.

Michiel Reijntjes van Kredietbank West-Brabant vertelde over de budget workshops en trainingen die de Kredietbank geeft, de opleiding voor financiële zaken voor vrijwilligers in de wijk en informatie op scholen. Ook heeft de Kredietbank op zes MBO scholen in Breda een financieel spreekuur waar leerlingen met allerhande financiële vragen kunnen aankloppen.

Lars van der Beek, Michiel Reijntjes,
Conny Korstanje en Julia Meeus

Conny Korstanje van de sociale zaken van de gemeente Woensdrecht deed verslag van afgelopen acties zoals de gratis tickets voor de ijsbaan, waar zo’n honderd keer gebruik van is gemaakt en de kleding vouchers van herwonnen levenskracht die rond begin december werden uitgegeven. De reactie van mensen die deze vouchers ontvingen was “Wow, Sinterklaas bestaat echt!“.

Julia Meeus van Parochie de Bron legde uit hoe Charitas werkte. Als mensen aankloppen worden ze eerst doorverwezen naar BWI of maatschappelijk werk om de situatie te beoordelen. Via BWI en maatschappelijk werk krijgt Charitas dan het verzoek tot financiële ondersteuning.
Andere zaken die ondersteund worden zijn kindervakantieweken voor kinderen waar de ouders de bijdrage niet kunnen betalen, een kerstdiner voor voedselbank cliënten en een sinterklaasfeest, met een cadeautje, in de Volksabdij, voor kinderen van 0 tot 8 jaar van voedselbank cliënten.

Erik van der Lee, Coördinator Marktteam Woensdrecht van de RABO bank vertelde dat in het kader van het armoede pact, vijftig medewerkers van RABO klantencontact een workshop over armoede hebben gehad. Zij kunnen door hun contact met de klanten soms armoede in een vroeg stadium signaleren en de mensen doorverwijzen naar de juiste instanties voor hulp.

Het onderwijs

Het blijkt dat één op de tien kinderen op of onder de armoedegrens leeft. dat betekend nogal wat voor de scholen, die dus een groot aantal kinderen op school hebben die in armoede leven. Door het taboe op armoede is dat niet altijd duidelijk maar er zijn wel signalen zoals het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage, het niet meegaan met schoolactiviteiten die geld kosten en dergelijke.

De scholen willen gelijke kansen voor alle kinderen en willen daarom armoede bespreekbaar maken. Ze willen de ouders ook bereiken en informeren over de mogelijkheden die de gemeente biedt. Zo vind de leiding van de scholen dat alle kinderen mee moeten kunnen op schoolreis, ook als de ouders er het geld niet voor hebben.

Daan Buijsen van basisschool Ste. Marie aan het woord

Wethouder Lars van der Beek voegde hier nog aan toe dat de gemeente een apart budget heeft om initiatieven voor kinderen in armoede te ondersteunen.

Directeur Daan Buijsen van katholieke basisschool Ste. Marie vertelde dat ze, naast het ondersteunen van een school in Afrika, nu ook aandacht besteden aan de armoede in eigen omgeving en noemde ook de signalerende rol die de scholen hebben.

Eén van de middelen die de scholen kunnen gebruiken is de ‘meterkastkaart’ over armoede die via de scholen aan ouders van leerlingen uitgedeeld kan worden.
Op deze kaart is makkelijk te zien voor welke hulp en tegemoetkomingen iemand in aanmerking kan komen en op de achterkant staat een lijst van instanties die hulp kunnen bieden.

De meterkastkaart

Volgens Pieter Krebbekx, directeur van De Stappen en De Poorte, moet “de school de voelsprieten zijn” om de signalen van armoedeproblemen op te vangen. Leerkrachten op zijn scholen hebben ook een lijst gekregen met signalen waar ze op moeten letten om ‘stille armoede’ te herkennen.
Hij vertelde ook dat armoede ook voorkomt bij gezinnen waar je het niet van verwacht.  Dit kan komen door problemen zoals verlies van werk of een echtscheiding.

Stichting Leergeld Brabantse Wal

Martien Franken

Martien Franken van Stichting Leergeld Brabantse Wal legde uit dat leergeld kan ondersteunen bij de aanschaf van een fiets, laptop of Ipad voor kinderen die naar de middelbare school gaan en waar de ouders onder 120% van bijstandsniveau zitten. Ook bijdrage voor een schoolreis en dergelijke is mogelijk.

Stichting Leergeld was al langer actief in Bergen op Zoom maar sinds enige tijd ook in de gemeenten Woensdrecht en Steenbergen. Het afgelopen jaar waren er 70 aanvragen voor ondersteuning vanuit Woensdrecht maar dit jaar zijn er tot nu toe al 33 aanvragen ingediend dus de bekendheid van Stichting Leergeld bij de mensen die het nodig hebben neemt toe.

Een direct resultaat van deze armoede estafette was dat de basisscholen in Woensdrecht nu een verwijzing naar Stichting Leergeld Brabantse Wal in de schoolgids gaan zetten.

De leerlingen

Lars van der Beek vroeg ook nog aan de aanwezige leden van de leerlingenraad van basisschool Ste. Marie wat zij merkten van armoede. Leerlingen gaven aan zelf niet goed te kunnen zien of er armoede was bij medeleerlingen en op de vraag of armoede wel eens besproken werd in de leerlingenraad was het antwoord negatief. Volgens de wethouder lag hier nog een mooie taak voor de schooldirecteur.

De leden van de leerlingenraad van basisschool Ste. Marie

De ondertekening

Wethouder Lars van der Beek ondertekenden namens de gemeente, de schooldirecteuren of hun vervangers ondertekenden namens de scholen en ook Martien Franken van Stichting Leergeld ondertekende het armoede pact.

Het Armoede pact werd ondertekend namens de scholen

Daarna werd een vertegenwoordigster van de ouderraad van basisschool Ste. Marie en één van de aanwezige leerlingen van de leerlingenraad van dezelfde Huijbergse school naar voren geroepen. Zij tekenden namens ouderraad en leerlingenraad.

Jacqueline Bakker van de ouderraad en Meike Kraam, voorzitter leerlingenraad van basisschool Ste. Marie, tekenden het armoede pact

Lars van der Beek merkte nog op dat de leerlingen van de scholen ook zelf met ideeën mochten komen voor armoede bestrijding omdat kinderen vaak een hele frisse kijk op dingen hebben.

Over een aantal weken, bij de start van de volgende ronde in de armoede estafette, zal ook deze vierde ronde weer geëvalueerd worden.

Nuttige weblinks:

Stichting leergeld Brabantse Wal: http://www.leergeld.nl/debrabantsewal/
BWI Woensdrecht: http://bwiwoensdrecht.nl/
Jeugdsportfonds: https://www.jeugdsportfonds.nl/fonds/noord-brabant/

You may also like...