Basisschoolkinderen en B&W maken gemeente stukje groener (360-video)

HUIJBERGEN – De gemeente Woensdrecht is weer een heel klein stukje groener dankzij leerlingen van basischool St. Marie in Huijbergen en Op Dreef in Putte. Zij plantten een aantal bomen langs de Demerstraat en de Narcisstraat. De burgemeester en wethouders hielpen mee.

Met 19 leerlingen tegelijk een boom planten lijkt misschien wat overdreven. Toch waren de aanwezige burgemeester en wethouder het erover eens dat het doel bereikt is: De kinderen bewust maken van het belang van een groene omgeving.

Kinderen aam de Demerstraat in Huijbergen op Boomfeestdag 2017
Kinderen aan de Demerstraat in Huijbergen op Boomfeestdag 2017

Bewust

“Het is goed dat er meer bomen komen, een groene omgeving is beter en ziet er gezelliger uit”, zei de 11-jarige Ryan van der Mijle in Huijbergen. “Het is ook beter dan lessen op school”, voegde hij eraan toe. Na het planten van de de bomen gingen de leerlingen naar het Natuurpodium in Bergen op Zoom. Het is daarmee voor hen een feestelijke dag in het teken van de natuur.

Kinderen krijgen instructie van de burgemeester aan de Demerstraat in Huijbergen op Boomfeestdag 2017

Bomen terug

Tientallen jaren geleden stonden er ook al bomen aan de Demerstraat. “Vanwege de aanleg van een zinkbassin zijn de berken toen gerooid”, zei wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Het is mooi dat er nu weer bomen staan -wilgen in dit geval- langs deze weg waar veel hondenuitlaters en fietsers komen.”

Wethouder Lars van der Beek helpt een handje
Wethouder Lars van der Beek helpt een handje

Landelijk

De bomenploeg van de gemeente plaatsten woensdag nog tientallen bomen, onder andere in Huijbergen en Putte. Landelijk werden 200.000 bomen geplant.

[advertentie][/advertentie]

Statistiek

Een dag eerdere publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek -niet geheel toevallig- een kaart met de meest recente cijfers van het aantal hectare bos per Nederlandse gemeente. Hieruit blijkt dat in de gemeente Woensdrecht tussen 1996 ( 3280,50 hectare) en 2012 (3262,10 hectare) de oppervlakte bos met 18 hectare is afgenomen. Dat is een wijziging van -1% ten opzichte van 1996. De gemeente Bergen op Zoom deed het beter in 2012 ten opzichte van 1996. Daar kwam er 30 hectare bos bij. In de Zeeuwse buurgemeente Reimerswaal was er zelfs een toename van 67 hectare.

Basisschoolleerlingen in Putte tijdens de Boomfeestdag

Historie

Staatsbosbeheer organiseerde de Boomfeestdag in 1957 voor het eerst, als reactie op de oproep van VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten met én voor de nieuwe generatie. Deze oproep, en de daaruit voortvloeiende oprichting van de Boomfeestdag, was de allereerste maatregel voor een beter klimaat en heeft inmiddels geleid tot het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen.

Martin Groffen en Hans de Waal doen ook mee.
Wethouders Martin Groffen en Hans de Waal doen ook mee.

Leuk

Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling, zegt Staatsbosbeheer. “Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Natuur is daarom niet alleen onmisbaar voor kinderen, maar kinderen zijn ook onmisbaar voor de natuur. Zij zijn immers de toekomstige natuurbeschermers, beleidsmakers, boeren, burgers en bouwers. Staatsbosbeheer ziet het daarom als een belangrijke rol om kinderen en natuur met elkaar te verbinden.”

Basisschoolleerlingen in Putte tijdens de Boomfeestdag
Basisschoolleerlingen in Putte tijdens de Boomfeestdag

You may also like...